Volkswagen planira napraviti promjenu tako što će potpuno zaustaviti prodaju motora s unutarnjim izgaranjem do 2035

Prema Klausu Zellmeru, članu uprave Volkswagena za prodaju, cijela flota njemačkog proizvođača automobila trebala bi biti CO2 neutralna najkasnije do 2050. godine.

Volkswagen će prestati prodavati automobile s benzinskim pogonom u Europi do 2035. jer prijeđe na električna vozila, ali tek kasnije u Sjedinjenim Državama i Kini, prema članu uprave izvijestio je u subotu. Prema publikaciji, Volkswagenov direktor prodaje Klaus Zelmer, korporacija će 'prekinuti poslovanje s motorima s unutarnjim izgaranjem u Europi između 2033. i 2035.'. Međutim, rekao je da će prestanak prodaje motora s unutarnjim izgaranjem u Sjedinjenim Državama i Kini potrajati. Stići će 'malo kasno'. U Južnoj Americi i Africi primijetio je: “Potrajat će dugo.”Ne postoji tržište na planetu na kojem prijelaz na električnu mobilnost (vozila i prijevoz općenito) nije započeo. Dok većina proizvođača automobila planira ili lansira električne modele, brojne vlade i općine poduzimaju napore da zabrane prodaju i korištenje vozila na plin i dizel u urbanim područjima do 2040. ili 2050. godine.

Nije iznenađenje da drugi najveći svjetski proizvođač automobila igra sustizanje. Volkswagen je 15. ožujka predstavio svoj pristup ulagačima u događaju nazvanom “Power Day”. VW namjerava lansirati nove 'objedinjene' prizmatične baterijske ćelije već 2023. kako bi uštedio do 50% na cijenama, s ciljem smanjenja troškova na ispod 100 USD po kilovat-satu (kWh) do kraja desetljeća. EV će biti jeftiniji od automobila na benzin zbog ove slatke točke u konkurenciji motora s unutarnjim izgaranjem u odnosu na baterije. Nije iznenađenje da su optimalni dizajni baterija predmet mnogih istraživanja.

Do 2030. više od 70% VW-ove europske prodaje automobila trebala bi biti električna vozila, prema izvršnoj vlasti. Nadao se da će to staviti brend u dobru poziciju ako se ciljevi Europske unije o klimatskim promjenama dodatno pooštre. VW-ove ambicije stavljaju ga iza Forda i GM-a, koji oboje žele postupno izbaciti motore s unutarnjim izgaranjem u važnim regionalnim linijama do 2030. Međutim, ciljevi pokazuju da je u nekim regijama svijeta motorima s unutarnjim izgaranjem ostalo manje od desetljeća na tržištu . Moglo bi biti samo pitanje može li infrastruktura za punjenje pratiti potražnju.

To je početak nestanka motora s unutarnjim izgaranjem, ali to se neće dogoditi preko noći. VW je ranije ovog mjeseca otkrio da, iako želi utrostručiti svoj cilj prodaje električnih vozila u Europi do 2030., također će nastaviti prodavati osnovnu liniju vozila na plin, uključujući Golf, Passat, T-Roc i Tiguan. Ovi modeli će dobiti verziju sljedeće generacije, prema VW-u, ali će biti napravljeni da budu što učinkovitiji, što znači da će biti opremljeni najnovijom plug-in hibridnom tehnologijom koja omogućuje potpuno električnu vožnju.

Volkswagenovi ciljevi ugljično neutralni usporedivi su s onima drugih konkurenata; Ford je ranije ove godine najavio da će u cijelosti prodavati električna vozila u Europi do 2030. i želi uložiti milijardu dolara kako bi svoju tvornicu u Kölnu pretvorio u proizvodnu liniju za EV. Honda je u travnju objavila da će do 2040. postupno ukinuti vozila na benzinski pogon. Do 2035. Volkswagen želi prestati prodavati automobile koji koriste motore s unutarnjim izgaranjem u Europi. Volkswagen namjerava prestati prodavati vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem u Europi do 2035., navodi se na web stranici tvrtke.

Oznakeautomobili na baterije co2 zaustavlja motore s unutarnjim izgaranjem volkswagen