To je razlog zašto Windows 11 tjera sve da koriste Tpm čipove? Sve za znati

Prisutnost Trusted Platform Module (TPM) potrebna je za Microsoftov budući operativni sustav Windows 11, što je izazvalo buru sumnji i zabrinutosti.

U usporedbi sa Windows 10 i prethodnim verzijama operativnog sustava, Microsoft je značajno povećao zahtjeve sustava za Windows 11. Hardverski zahtjevi za najnovije ažuriranje OS-a uključuju procesor od 1 GHz i najmanje 4 GB RAM-a, ali to nije sve. TPM zahtjevi će sigurno biti potrebni u sustavu Windows 11.

Što je TPM?

TPM je mali čip na matičnoj ploči vašeg računala koji se ponekad razlikuje od glavnog procesora i memorije. Čip je sličan tipkovnici koju koristite za isključivanje kućnog sigurnosnog alarma svaki put kada prođete kroz vrata ili softveru za autentifikaciju koji koristite za povezivanje s bankovnim računom na telefonu. Uključivanje računala u ovom slučaju jednako je otključavanju ulaznih vrata ili stavljanju korisničkog imena i lozinke na zaslon za prijavu. Alarmi će se oglasiti ili nećete moći pristupiti svom novcu ako ne unesete kod unutar ograničenog vremenskog razdoblja. Dakle, sve je o sigurnosti.TPM-ovi rade tako što nude zaštitu temeljenu na hardveru umjesto zaštite temeljenu na softveru. Može se koristiti za šifriranje nosača podataka pomoću značajki sustava Windows kao što je BitLocker ili za zaštitu lozinki od rječničkih napada. TPM 1.2 čipovi su na tržištu od 2011., međutim, obično se nalaze samo u poslovnim prijenosnim računalima i radnim stanicama kojima upravlja IT. Microsoft želi svima koji koriste Windows pružiti istu razinu sigurnosti, čak i ako nije uvijek besprijekoran.

Microsoft je već izdao upozorenje o povećanju napada na firmware. Kada pogledate bezbroj ranjivosti vezanih uz krađu identiteta, ransomware, opskrbni lanac i IoT ranjivosti, postaje jasan ogroman raspon prijetnji. Napadi ransomwarea stvaraju vijesti svaki tjedan, a ransomware financira više ransomwarea, što ga čini izazovnim izazovom za rješavanje. TPM-ovi će svakako pomoći u nekim napadima, ali Microsoft im se planira oduprijeti kombinacijom modernih procesora, Secure Boot-a i vlastitog sigurnosnog softvera.

Microsoft čini svoj dio, pogotovo zato što je Windows najčešće ciljana platforma za cyber-napade. Naširoko ga koriste tvrtke diljem svijeta, s više od 1,3 milijarde Windows 10 strojeva koji se trenutno koriste. Microsoft promovira TPM 2.0, a testiranje se provodi na Intelovim čipovima 8. generacije ili novijim, jer su to zahtjevi za ovlašteni OEM hardver, a to su prijenosna računala koja vidite u trgovinama s logotipom Windows 11.

Omogućavanje TPM-a

Ako imate trenutni sustav koji ne prikazuje zaslon upravljanja TPM-om, vjerojatno je da vaš stroj podržava TPM, ali još nije omogućen. Ako imate osobno računalo, to je znatno vjerojatnije. Morat ćete otići u postavke BIOS-a i potražiti TPM postavku da biste je omogućili. Vaše postavke BIOS-a će se razlikovati ovisno o marki i modelu vaše matične ploče, ali tražite opciju koja glasi TPM ili PTT (Platform Trust Technology), što se obično nalazi na kartici 'Napredno' negdje. Nakon što aktivirate TPM, još jednom provjerite svoju TPM verziju kako biste bili sigurni da ste spremni za Windows 11.

OznakeTehnologija rpm čips tpm podrška nadograditi Windows 11