Podrška za upravljačke programe prestaje za Nvidia Gtx 600 i 700 Kepler serije u listopadu 2021.

Drugim riječima, počevši od listopada 2021., Nvidia više neće podržavati Nvidia GeForce desktop proizvode bazirane na Kepleru i više neće primati Game Ready drajvere. Konačni GeForce drajver koji podržava Kepler bit će objavljen 31. kolovoza 2021., prema tvrtki.

Nvidijina arhitektura Kepler, koja je zamijenila Fermi, puštena je u javnost u proljeće 2012. Kepler je dizajniran imajući na umu energetsku učinkovitost, a uglavnom se nalazi u Geforce GTX 600 seriji. S izuzetkom Geforce GTX 750 i GTX 750 Ti, koji imaju Maxwell arhitekturu, Kepler je korišten u narednoj GTX 700 seriji.

Prema Nvidijinim 'Ažuriranim tablicama matrice softverske podrške za GPU-ove podatkovnih centara', tvrtka očekuje da će nakon devet godina prestati s integracijom grafičkih kartica temeljenih na Kepleru u budućim drajverima. Prema Phoronixu, Geforce R470 će biti posljednja serija drajvera koja podržava arhitekturu.Drugim riječima, počevši od listopada 2021., Nvidia više neće podržavati Nvidia GeForce desktop proizvode bazirane na Kepleru i više neće primati Game Ready drajvere. Konačni GeForce drajver koji podržava Kepler bit će objavljen 31. kolovoza 2021., prema tvrtki.

Nvidia vjeruje da je Kepler previše zastario da bi ga održavao u ovom trenutku jer se najnovija rješenja tvrtke hardverski bitno razlikuju. Također je poznato da arhitektura nije kompatibilna sa suvremenijim API-jima niske razine kao što su DirectX 12 i Vulkan.

Iako je whitepaper usredotočen na hardver namjenskog podatkovnog centra, malo je vjerojatno da će potrošačke kartice iz serije Geforce GTX 600 i GTX 700 biti povučene iz tog razloga. Geforce R390 je bio posljednji drajver serije koji je podržavao “Fermi” arhitekturu na GTX 400 i GTX 500 serijama.

Trenutni upravljački programi serije Geforce R465 omogućuju Kepler inženjering grafičkih kartica, ali zbog svoje složenosti, nisu uvijek uključeni u rane poboljšanja igara, na primjer. Prema Steam hardverskoj statistici za travanj 2021., Geforce GTX 760 je najpopularnija kartica iz obje generacije, s 0,3 posto igrača koji je koristi. Sa 0,28 posto, to je nekoliko redaka ispod GTX 660.

Upravljački programi serije Geforce R470 dio su 'Long Term Support Branch', što implicira da će primati ažuriranja tri godine, do 2024. Oni obično dolaze u obliku sigurnosnih nadogradnji i ispravaka bugova, a nisu baš noviji. Cijeli lanac vozača je ažuriran.

Godine 2012. Nvidia je debitirala na Kepler arhitekturi sa svojom GeForce 600 linijom grafičkih kartica. Kasnije je Nvidia proizvela seriju 700, koja se uglavnom temeljila na osvježavanju Keplera. Međutim, iznimno popularan GTX 750 Ti i njegova manja sestra, GTX 750, dizajnirani su na arhitekturi Maxwell koja je uslijedila. Kao rezultat toga, ažuriranja upravljačkih programa i dalje će se pružati za ove uređaje.

Godine 2018. NVIDIA je ukinula podršku za upravljačke programe za Fermi (GeForce 400 / 500 serija) grafičke kartice, spustivši ih u status naslijeđenih. Kada NVIDIA napreduje iznad R470 drajvera, očekuje se da će se isto dogoditi i s GeForce 600/700 serijom baziranom na Kepleru. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će isporučeni posljednji DRV drajveri (grana za izdavanje redovnog upravljačkog programa) prije nego što se uvede novi upravljački program/oznaka i službeno prekine podrška za Kepler generaciju.

Ukratko, svi modeli desktop GPU-a serije GeForce 600 i 700, s izuzetkom usamljene serije GTX 750, prestat će primati ažuriranja upravljačkih programa za igru ​​spremni u listopadu 2021.

Oznakezavršava u listopadu naprava Nvidia GTX 600 i 700 Kepler serija Stop