Objašnjen kraj Epizode 4 Foundation; Što se događa u 5. epizodi?

Uvod

Četvrta epizoda Zaklade započinje svoju priču s istjecanjem nekog vjerskog poglavara nekog važnog planeta, a onda je ova vijest stigla do Galaktičkog cara na Trantoru. Tri kraljeva klona su se razbjesnila nakon što su čuli da bi se wannabe vođa mogao pobuniti protiv prijestolja. Oni istog trena odluče da će se brat Dusk probiti do tog planeta kako bi nekome sa simpatijama prenio položaj vjerskog poglavara.

No, s druge strane, također su zabrinuti da će se proročanstvo Harija Seldona ipak ostvariti. Kako se predviđanje vjerskih pobuna velikih razmjera obistinilo, pitaju se hoće li se ostvariti i drugi razorni događaji koje je matematičar jasno naveo.

U međuvremenu, Salvor uspješno nadmudri Pharu, poglavicu plemena koje ju je otelo na kraju prethodne epizode.Objašnjen kraj Epizode 4 Foundation: Je li Gaal živ?

Na kraju Foundation Episode 4, u putovanje brata Duska u vjerski svemir ometa Brother Day (njegov mlađi klon), a Brother Day nudi da umjesto Bother Duska, on ode. Optužuje brata Duska za pogreške koje je napravio u vrijeme vladavine i kaže da više neće činiti iste greške. Nakon što je brat Day krenuo na put na drugi planet, brat Dusk poziva jednog od svojih poglavara i govori mu da provjeri incidente na Terminusu.

Posljednje scene Foundation Episode 4 daju nam nagovještaj da je Gaal vjerojatno još živ. Uzimajući u obzir činjenicu da je prošlo više od 30 godina nakon smrtnog slučaja Harija Seldona i da je Raych stigao do šatla koji je pustio u svemir, pomalo je iznenađujuće znati da je ona živa.

Također pročitajte: Potvrđeno je izdanje 2. sezone Foundation na Apple TV+?

Objašnjen završetak Epizode 4 Foundation: Motiv Anakreona

Anakreoni koji tvrde da su 'Scrapers' tehnički su na svojim granicama i žele koristiti odbačene svemirske letjelice. Njihov predstavnik, Phara, obavijestio je Salvora da im je potreban modul za navigaciju starim brodom Zaklade, koji više nije u upotrebi. Međutim, kada se otkrije da je faraon Velika lovkinja i vođa svog planeta, Salvor shvaća da Anakreonci imaju veliki plan ispred sebe.

Na kraju Epizode 4 Foundation, vidimo velike ruke koje su razvili na kraju Ustava također pokazuju da su Anakreonci došli na Terminus s određenim planom, koji kao da traži istaknutost. Iako njihov plan ostaje jednostavan, namjere Anakreonaca su jasne. Kako su bili brutalno napadnuti od strane cara Duska – koji je ostavio polovicu njihovih ljudi mrtvih – Anakreonci su u odmazdi.

Zaklada i Terminus najbliži su dijelovi Galaktičkog Carstva na njihovom planetu osuđenom na propast, što je vjerojatno razlog zašto su ga Anakreonci učinili svojom metom. Budući da je Zaklada znanstveni centar bez oružja, pištolj koji je napravio Anakreont vjerojatno će se pripremiti za buduću carevu opoziciju. Ovo je očito postalo bliže kraju epizode kada je brat Dusk poslao jednog od svojih nadzornika da provjeri prijavljene poremećaje u Terminusu.