Korisnici iOS-a odlučuju se za praćenje: anketa pokazuje da je većina korisnika u redu s aplikacijama trećih strana koje ih prate

Dugo očekivano ažuriranje iOS-a koje je Apple izdao prošlog tjedna, iOS 14.5, uveo je Appleovu značajku transparentnosti praćenja aplikacija (ATT) koja omogućuje korisnicima da se uključe u davanje dopuštenja aplikacijama trećih strana da nastave pratiti svoje podatke u svrhu slanja personaliziranih oglasa i drugi oblici online promocije za koje se uvijek univerzalno pretpostavlja da će većina korisnika reći 'Ne' na ovaj zahtjev i odustati, zbog čega su digitalni oglašivači bili uznemireni što bi to drastično utjecalo na njihov prihod jer se većina korisnika neće uključiti praćenje. Ali nedavno istraživanje kaže da se gotovo 50% korisnika odlučilo za praćenje.

Na WWDC 2020. u lipnju, Apple je najavio transparentnost praćenja aplikacija, koja dolazi u novom ažuriranju za iOS 14, ali u rujnu te godine iOS 14  je objavljen bez značajke Transparentnost praćenja aplikacija kako bi se razvojnim programerima dalo vremena da se prilagode novim promjenama praćenja na iOS platforma. Ovo ažuriranje konačno je predstavljeno u iOS-u 14.5.

No, čak i nakon 10 mjeseci kašnjenja, većina programera aplikacija još uvijek nije spremna. Unutar tjedan dana nakon objavljivanja, gotovo 10.000 aplikacija omogućilo je prompt transparentnosti praćenja aplikacija iOS 14.5, a od toga 20% su aplikacije za igre. To ukazuje na to da tvrtke i programeri nisu uložili dovoljno truda kako bi uvjerili korisnike da im dozvole dopuštenje za praćenje njihovih mrežnih aktivnosti.Prema istraživanju koje se temelji na analizi 300 aplikacija, ukupno 41% korisnika odlučilo se za praćenje, dok su prijašnja predviđanja tvrtke govorila da će biti teško dobiti taj broj više od jedne znamenke.

Teorija kaže da kada su u pitanju aplikacije za igre, krajnji korisnici imaju eksperimentalni način razmišljanja. Korisnici jednostavno isprobavaju nove igre ne obraćajući puno pažnje na marku koja stoji iza njih. Kada takva aplikacija traži bilo kakvu vrstu dopuštenja, s njom se uvijek postupa s oprezom.

S druge strane, aplikacije koje se ne koriste za igre imaju jači afinitet prema robnoj marki i poznate su krajnjim korisnicima. S višim razinama povjerenja, stope opt-in rastu.

Nadalje, da nije bilo Limit Ad Tracking (LAT), vjeruje se da bi brojke mogle biti i veće.

Ograničenje praćenja oglasa (LAT) je značajka koja korisnicima omogućuje da se odustanu od ID-a za oglašivače (IDFA). Kada je ova postavka omogućena, IDFA korisnika prikazuje se prazno kada se prati. To znači da neće vidjeti određene oglase ciljane na njih jer, što se tiče mreža, uređaj nema identitet.

Korisnicima koji su već imali omogućeno Ograničenje praćenja oglasa na svojim telefonima ne prikaza se upit Transparentnost praćenja aplikacije kada ažuriraju svoj OS i automatski se prebacuju u status 'Odbijeno' ili 'Ograničeno'.

Budući da su korisnici novi u ovom upitu koji traže dopuštenje za praćenje, programeri moraju pronaći točan trenutak na korisničkom putu za isto. Također, jasno spominjanje svrhe prikupljanja podataka zaista bi potaknulo više korisnika da se uključe.

Ova značajka je vrlo korisna za korisnike na mnogo načina, ali tada programeri i oglašivači definitivno neće uspjeti pružiti personalizirani sadržaj korisnicima, što je zgodno za korisnike u određenim situacijama. A kao što svi znamo, veće stope uključivanja pomoći će vlasnicima aplikacija i razvojnim programerima na mnogo načina, za unovčavanje oglasa, održavanje komunikacije s krajnjim korisnicima i još mnogo toga.