Huawei globalno lansira Harmony OS za svoj ekosustav uređaja, može li se natjecati s Androidom?

Prije dvije godine, nakon što je SAD uveo kineskog komunikacijskog diva na komercijalni popis crnaca, Huawei je izdao vlastiti mobilni operativni sustav HarmonyOS na svojim telefonima.

Prvobitna najava objavljena je u kolovozu 2019., kada izlazi velika verzija 2.0 ažuriranja HarmonyOS će po prvi put utjecati na pametne telefone i tablete. Zapravo, uz softver, Huawei je već predstavio niz novih artikala.

HarmonyOS se odnosi, ali ne potpuno isto kao, na zamjenu za Googleove aplikacije od strane Huawei Mobile Services (HMS), nastojeći da prođe zabranu Huaweija od strane tvrtke.Prema izvorima, Huawei je predstavio vlastiti operativni sustav, koji je ažuriranje vlasničkog HarmonyOS-a tvrtke, na raznim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete.

Huawei, nekoć najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, trenutno je na 6. mjestu u svijetu, s tržišnim udjelom od 4% u prvom tromjesečju.

Više neće ovisiti o Androidu zbog usvajanja vlastitog operativnog sustava. Googleu je zabranjeno pružanje tehničke pomoći za nove modele Huawei telefona, kao i pristup Google Mobile Services, zbirci razvojnih usluga na kojima je izgrađena većina Android aplikacija, kao rezultat američkih sankcija.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Canalys, Huawei, nekoć najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, prošle je godine ispao iz prvih pet na svijetu, gurnut od strane Samsunga iz Južne Koreje.

Što se tiče globalne prodaje, drugi kineski proizvođači pametnih telefona kao što su Xiaomi, OPPO i Vivo od tada su nadmašili Huawei. Nakon 50% smanjenja isporuka pametnih telefona u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na prošlu godinu, Huawei je sada rangiran na sedmom mjestu u svijetu i treći u Kini.

Bilo je nejasno hoće li novi mobiteli biti objavljeni u isto vrijeme kada i postojeći telefoni, ako će biti ažuriranja za postojeće telefone, ili koliko brzo će se uvođenje dogoditi.

Novi HarmonyOS ići će samo tako daleko u minimiziranju učinaka ograničenja iz 2019., koja su također spriječila Huawei da pristupi vitalnim tehnologijama američkog podrijetla, ograničavajući njegovu sposobnost stvaranja vlastitih CPU-a i izvornih komponenti iz Sjedinjenih Država.

U četvrtom tromjesečju ove godine Huawei je izjavio da će oko 100 njegovih modela pametnih telefona pokretati vlasnički HarmonyOS sustav tvrtke, koji će također biti dostupan na nekim tabletima i pametnim televizorima.

Možda će biti teško popularizirati Huaweijev novi Harmony OS. Izazovi dominantnim operativnim sustavima, kao što su Microsoftov Windows Phone i Samsungov operativni sustav Tizen, koji je nepopularan u sektoru pametnih telefona, ali se koristi u pametnim satovima, uglavnom su propali.

“Bit će zanimljivo vidjeti kako izgleda korisničko sučelje Harmony OS-a i postoje li neke značajke koje mu daju prednost kod nekih korisnika”, rekao je Bryan Ma, potpredsjednik klijentskih uređaja u tvrtki za istraživanje tržišta IDC.

Huaweijev prelazak na mobilni operativni sustav kompatibilan s pametnim telefonima, s druge strane, mogao bi otvoriti novi tok prihoda za tvrtku dopuštajući drugim kineskim dobavljačima pametnih telefona da navedu svoje aplikacije na Huaweijevim mobilnim uslugama.

OznakeHuawei Huawei operativni sustav Huawei ažuriranja Tehnologija